Bemutatkozó...

Ajka Városi Bányász Fúvószenekar

Ajka a Dunántúl közepén, a Bakony hegység délnyugati lejtőjén, a Balatontól 40 km-re északra, 35 km2-en elhelyezkedő, 30 ezer lakosú iparváros, és egyben az ajkai kistérség oktatási, szolgáltatói, kulturális központja. Számos önszerveződő egyesület, amatőr művészeti csoport, klub és civil szervezet tevékenységének köszönhető, hogy minden hónap gazdag a különböző, színes eseményekben. Méltán híres térségünkben és országszerte is a kilencven éves múltra visszatekintő Bányász Fúvószenekar.

 

Az Ajkai Bányász Fúvószenekar Egyesület 1924. június 3-tól keltezi létezését, akkor még Ajka-Csingervölgyi Zeneegylet név alatt.

A környék ünnepein, búcsúin szerepeltek, kegyeleti szertartásokon vettek részt. 88 éve, hogy Ajkán és környékén felcsendül a fúvósmuzsika, legyen az örömünnep, vagy temetési szertartás.

 

Ma már senki nem él az egykori alapítók közül, bányászok is csak a nevünkben vagyunk, de most is, mint az elmúlt háromnegyed évszázad alatt, a tagokat a zene iránti szeretet vezérli. Önként és szabadidejükben végzik ezt a tevékenységet, legyen az nyári rekkenő hőség, vagy téli csontig hatoló hideg.

1950-1990 között a zenekar szereplései jobbára a társadalmi ünnepekre és bányásztemetésekre korlátozódott.

1990 óta a társadalmi ünnepeken kívül, egyre több alkalomra igénylik a csoport munkáját. Úgy, mint fúvószenekari találkozó, nemzetiségi- és falunap, szüreti felvonulás, búcsú stb.

Több ízben járt külföldön is a zenekar. NDK, Németország, Ausztria, Szlovákia, Románia, Horvátország.

Zenekarunk az elmúlt kilenc évtizedben számos rangos eseményen, fesztiválon vett részt mind Magyarországon, mind pedig külföldön. Népszerűségünket mutatja, hogy évente legalább 50 fellépést tudhatunk magunk mögött. Eredményeink között kiemelkedik a 2009-ben elért arany minősítés koncert fúvószenekari és show kategóriában. A projektünk fő célja a hagyományápolás, a helyi zenekedvelők igényeinek kielégítése, illetve a zenebaráti kapcsolatok ápolása. A zenekar története során a következő karmesterek irányítása alatt működött: Tisztl Pál, Elek Mihály, Bugár Nándor, Horváth Zoltán, Vörös János.

Napjainkban, immár három esztendeje, Szücs Krisztián dirigálja az együttest. Zenekarunk 2014-ben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, amit egy nagyszabású fúvóstalálkozóval kívánunk megünnepelni. A projekt keretében megrendezésre kerülő találkozóra szeretnénk meghívni azokat a környékbeli zenekarokat, akikkel az évek során baráti kapcsolatba kerültünk, hiszen a közös zenélés még tovább erősíti az amúgy is szoros baráti szálakat. Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy Ajka testvérvárosaival is ápoljuk a jó viszonyt, ezért terveink szerint a találkozó idején vendégül látnánk 3 testvérváros zenekarát, akik velünk együtt ünnepelnék e jeles évfordulót. Célunk természetesen zenekarunk hírnevének további öregbítése és a bányász, illetve fúvószenekari hagyományaink ápolása.

Együttesünk sokszínűségét mutatja, hogy a tagjaink között minden generáció képviselteti magát, jelezve ezzel, hogy bárki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A tanuló diákok, az egyetemisták és a dolgozó felnőttek egymás mellett zenélése példa értékű az egész társadalom számára, hiszen tagjaink is más-más élethelyzetben vannak, de a közös cél, a közös érdeklődés, a kikapcsolódás kovácsol össze bennünket igazi közösséggé.

Az együtt zenélés örömén kívül a zeneszerető közösség, közönség kiszolgálására szolgál a projektünk. Eredményeinket jól mutatja, hogy koncertjeink minden alkalommal telt ház előtt zajlanak. Nemcsak a korosztályok együttműködése, hanem az egyes amatőr művészeti csoportok összefogása is jól megfigyelhető, hiszen műsoraink állandó és elmaradhatatlan résztvevői a mazsorettek, akik vidám táncukkal tovább színesítik műsorainkat. Rajtuk kívül jó kapcsolatot ápolunk a helyi kórusokkal, illetve az ajkai zeneiskola tanáraival, akik nagy segítséget nyújtanak a zeneiskolás tagok felkészítésben és a koncerteken való részvételükkel.